Hádzadlá Mág 2-4

26.04.2009 18:19

30.5.2009

Posledný z druhej série Mágov dokončený. Mág 2 mi už uletel pri zálete, takže teraz mám ostatých dvoch Mágov vybavených olovkovým determalizátorom - klapkový sa mi proste nechcelo robiť :-).

Zálet modelov nechávam na ďalší týždeň, rozhodne aj pri záletoch treba používať determalizátor - toť poučenie z krízového vývoja v strane a spoločnosti.

26.4.2009

Po úspešnom modeli Mág (úspešnom úlete v Prešove) som sa rozhodol postaviť dalšie 3 kusy tohoto modelu. Stanovil som si podmienku použitia determalizátora, od pána Embera som odkukal klapkový systém pred nábežnou hranou krídla na trupe.

Nazeral som si polotovary na tri krídla a potom už len zlepoval na plániku. Celé krídlo je lepené Ponal Parketom (dizperzia). Na nábežke je sekunďákom prilepená lišta 3x2 mm. Krídlo som potom vyhobľoval, vybrúsil a 2x nalakoval zaponovým lakom. Potiahol som stredným japanom a 4x nalakoval "zliatinou" Kanagomu, lesklého nitrocelulózového laku a zaponovéhlo laku. Poťah som prilepil taktiež touto zmesou. Krídlo je lakované 4x a po každom lakovaní je prebrúsené.

Na trup som vybral najtvrdšiu balzu akú som doma našiel - keby som z nej urobil nôž, tak by som mohol chodiť po zabíjačkách :-). Chvost som urobil z uhlíkovej trubky 3/2 mm. Lepšia by bola kónusová trubka 4/1 mm, ale čo už... Výškovka a smerovka je z balzy 1.5 mm zbrusená na 1.2 mm. Lakované 2x zaponovým lakom a 2x lesklým.

Krídlo som potom pozeral na dva centroplány a uši, zabrúsil stykové plochy na patričné vzpätie a v šablóne som zlepil sekunďákom. Krídlo som potom nalepil do balzového sedla na trupe a prilepil výškovku a smerovku. Všetko sekunďákom a potom pretrené aktivátorom.

Determalizátor je vypilovaný z hliníkového plechu, ktorý som našiel medzi železom...potom som si spomenul, že je to bývalý podkladový plech aký sa voľakedy dával pod autoznačky.

Účinnosť determalizátora sa zdá celkom slušná, model je aerodynamicky brzdený a strmo klesá.

Dutnáky (vraj správne slovensky "tlejaky") som urobil z bavlnenej guľatej šnúry do rupsakov, namočil som do sanitry a nechal vysušiť.

Modely som čiastočne zalietal dnes pred súťažou, po miernom vypustení z ruky vo veternom počasí zaletel okolo 20 sekúnd... uvidím zajtra v Prešove

Späť

Diskusná téma: Hádzadlá Mág 2-4

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

(c) 2008,2009 Všetky práva vyhradené.