DLG - Vertex II

18.05.2009 13:58

18.05.2009

Tak konečne ho mám doma... RC hádzadlo kruhovým hodom od firmy LS Model (p.Leoš Svoboda) mi hovorí "pane".

Tu budem postupne písať recenziu na túto stavebnicu, teraz som momentálne vyťažený stavbou súťažnej "vé dvojky" Pulsar 08.

Fotky si môžete pozerať tuto dole, prípadne písať dole, do diskusie.

5.6.2009

Tak som si tento model konečne rozbalil a začal na ňom makať. Osadený bude servami 1 x HXT500 pre výškovku, 2 x HXT900 pre krídelká, prijímač REX 5MPD, AKU LiPol 360 mAh (2S alebo 3S podľa potreby dováženia) a UBEC obvodom HEXTRONIK.

Krídlo: Ako prvú vec som vybrúsil krídlo šmirgľom 180 a potom 600 aby som dosiahol čo najhladší povrch pre lakovanie. Krídlo som potom nalakoval neriedeným nitrocelulózovým matným lakom C1038. Nie je to originál zaponový lak, ktorý sa predáva v modelárskych potrebách, ale má rovnaké vlastnosti a cenovo vychádza neporovnateľne lepšie. Pixľu čo mám doma už je 5 rokov po záruke :-) a lak "funguje" ako normálne.

Chvostové plochy: Jemným šmirgľom 600 som taktiež vybrúsil výškovku a smerovku a tiež som ich nalakoval zaponom, ale nariedeným. Druhú a tretiu vrstvu laku som už použil matný a leský lak dohromady aby som dostal polomatný povrch.

Trup: po priložení krídla na trupovú gondolu som vrtákom 2 mm cez dieru v krídle naznačil polohu zadnej skrutky. Potom som navŕtal na toto miesto dieru vrtákom 3 mm (stačí ho otáčať v prstoch, netreba ani použiť vŕtačku) a guľatým pilníkom začistil otvor. Pripravil som si zadnú trupovú prepážku - šmrigľom  180 omotaným okolo kúska uhlíkovej trubky 8 mm som pomaly zväčšoval dieru v prepážke, tak aby chvostová trubka tam šla nasunúť. Moja prepážka bola robená z mäkšej balzy a pri nastrkávaní trubky do prepážky mi praskla. Pomohla kvapka sekunďáku s akcelerátorom. Možno by bolo vhodnejšie na túto prepážku použiť preglejku 2,5-3 mm.

Vyrezal som dieru pre kábliky serv - lámacím nožom a začistil som pilníkmi.

Pretože môj 20 minútový epoxid je niekde na ceste medzi HongKongom a Košiacmi a Patexu nejako neverím (už ma dvakrát sklamal), tak som použil epoxid 1200. Odporúčam ho miešať takých 10-15 minút (ja viem, je to nuda) až kým nezíska bielu farbu mlieka, potom zasychá o dosť rýchlejšie (skracuje sa doba spracovania). V každom prípade je úplne vytvrdnutý až po 24 hodinách. Týmto som zalepil do trupu prepážku a uhlíkovú trubku. Pretečený epoxid som utrel handričkou namočenou v technickom liehu.

6.6.2009

Sobota... konečne víkend na dokončenie Vertexa :-).

Trup: navŕtal som do trupu druhú dieru pre prednú skrutku krídla. Aby som krídlo vystredil kolmo na trup, použil som jednoduchú pomôcku. Vrtáčikom som si znova naznačil dierku a potom vyvŕtal dieru vrtákom 3mm. Pripravil som si vnútornú bazlovú rozperu trupu na vlepenie do gondoly...Pozor ! Rozpera má byť napelená vyfrézovanou drážkou smerom hore (je to vlastne vodidlo pre bowden), ja som si to však uvedomil, až ked bol epoxid už nespracovateľný.Rozperu navyše treba zalepiť tak aby bowden mohol prechádzať hornou časťou trubky smerom hore a dopredu.

Na prednej časti trupu som obrúsil farbu až na tkaninu. Ďalej som vybrúsil polguľatú drážku na kozlíku pre výškovku. Podľa priloženého návodu som položil na uhlíkovú koncovú trubku šmirgeľ 150 a vybrúsil drážku.

Namiešal som si epoxid a zalepil kozlík na trup (pozor na rovnobežnosť kozlíka a smerovky), zalepil som maticu prednej skrutky a vnútornú rozperu.

Po zatvrdnutí epoxidu (to už bol večer), som pred kozlíkom navŕtal dieru do trubky a prestrčil som bowden s tiahlom. Na opačnej strane som pilníkom urobil drážku a bowden som vytiahol hore nad trupovú rozperu. Zalepil som smerovku, kozlík obmotal rowingom presýteným v epoxide a zalepil som prednú časť trupovej gondoly do zadnej časti. Aby mi epoxid nevytekal, tak som počkal asi hodinu, kým viac "zhustne".

Výškovka a smerovka: Povôdne som chcel vynechať laminovanie celých častí a chcel som olaminovať len nábežné časti. Ale radšej som dodržal postup podľa návodua na prednú časť výškovky a celú smerovku som lepiacim lakom prilepil priloženú tkaninu. Po zaschnutí laku som obstrihal zostávajúcu tkaninu, zabrúsil šmirgľom 180, tkaninu som prebrúsil šmirgľom 180 a 600 a 2x nalakoval lesklým lakom.

Krídlo: Laminovacou tkaninou som polepil aj koncové oblúky s presahom cca 10 mm na dýhu. Prelakoval lesklým lakom. Podľa návodu som nakreslil otvor pre servá krídelok, a lámacím nožom vyrezal dýhu, uhlíkovú pásnicu a polystyrén. Vložil som servá a pretiahol kábliky serv cez tunel a von z krídla. TIP: stredovú polohu serv nastavujem pomocou watmetra Turnigy. Nastavím si šírku impulzov na 1,5ms a pripojím servo. Potom nasadím páku serva a zafixujem skrutkou. Výhodou je to, že nemusím rozbaľovať vysielač a prijímač. Súčasne vyskúšam pohyb serva, či je OK. Krídelká som do nulovej polohy zaxifoval jednoduchým "fixátorom". Oproti tiahlam som si naznačil dierky pre upevnenie pák krídelok a navŕtal vrtákom 2mm. Pozor na prevŕtanie krídelka ! Ja som to neustál a vrták mi prebehol krídelkom. Dieru som opravil zakvapnutím epoxidom. Zalepil som obidve páky.

7.6.2009

Ránom som sa "vyhnal" zo synom Jakubom na súťaž hádzadiel, žiaľ bola zrušená pre nedostatok účinkujúcich. Tak som hneď zapadol do dielne a pokračoval na dokončovaní Vertexa.

Krídlo: Pomocou kúskov polystyrénu (ružový - extrudovaný) som vystredil servá v krídle. Zohol som tiahlo do pravého uhla a prestrčil cez páku krídelka. Odcvakol som zbytok tiahla a zafixoval priloženou bužírkou. Nahrial som tavnú pištol a zafixoval servá v krídle. Po vytvrdnutí "lepiacej hmoty" (lebo neviem ako sa nazýva roztopená tyčinka) som servá prelepil priloženými samolepkami.

Naznačil som si "farebnú schému" na obidve strany krídla, prilepil som maskovacou paskou pásiky a zakryl zbytok krídla. Krídlo som strekol fluorescenčnou žltou a potom fluorescenčnou červenou. Pekné je, že na mieste prechodu farieb sa vytvorila pekná oranžová. Žiaľ, na tých fotkách to nie je až tak dobre vidno. Po zaschnutí farby som do ľavého konca krídla do pripravenej diery zalepil hádzací kolík.

Výškovka: stavebnica je dodávaná s pevnou výškovkou, ja som sa z dôvodov dopravy rozhodol urobiť odnímateľnú výškovku (aj za cenu zvýšenia hmotnosti v zadnej časti - samozrejme bude nutné dovážiť dopredu, čím vzrastie celková hmotnosť modelu.). Z leteckej preglejky 1 mm som urobil podložku pod skrutky výškovky, nalakoval 2x leským lakom a vyvŕtal diery 4 mm. Do hornej časti kozlíka som navŕtal diery 6 mm a do nich zalepil hliníkové matice. Do výškovky som navŕtal diery 4mm a priskrutkoval som výškovku plastovými skrutkami 4mm. Smerovku aj výškovku som strekol spraymi. Do bowdenu som vložil tiahlo a zalepil som do pohyblivej časti výškovky páku tiahla.

Trup: pokračoval som montážou elektroniky. Z priloženej lišty som urobil lože pre servo výškovky. Celok som zalepil do trupu sekundovým lepidlom a spoj vytvrdil aktivátorom. Zafixoval som pohyblivú časť výškovky a ohol som tiahlo do pravého uhla tak, aby prešlo pákou serva. Odcvakol som prebytočný drôt a tiahlo zafixoval bužírkou. Cez otvor v trupe pod krídlom som pretiahol predlžovacie kábliky. Prijímač REX som zavinul do molitanu a oblepil maskovacou páskou. Napichal som do prijímača káble od serv. Taktiež som molitanom obmotal UBEC a pripojil kábel do prijímača. Do špičky som vložil akumulátor trojčlánok LiPol 360mAh.

Podľa návodu som naznačil na trup ťažisko modelu, ktoré má byť v rozpätí 65-70 mm od nábežnej hrany krídla. Samozrejme, ako som predpokladal, kvôli odnímateľnej výškovke som model musel dovážiť dopredu, olovo som zabalil do molitanu a oblepil maskovacou páskou. Zapol som vysielač a zapojil akumulátor do UBEC a naprogramoval výchylky kormidiel podľa priloženého návodu.

Laminátové časti trupu som umyl saponátom a hubkou, čím sa odstránil separátor.

Model som hodil na váhu a .... óóóóóóó....380 gramov :((((((..... tažký..ale ja aspoň viem kvoli čomu... Lietať to však musí !

Tak stavba je ukončnená a ja čakám kým prestane pršať a fúkať "košický vietor 5 až 300 metrov za sekundu" :-))))

Celkovo musím ARC stavebnicu modelu Vertex II zhodnotiť ako výbornú. Všetky diely sú veľmi dobre spracované, v obsahu stavebnice nič nechýbalo. Komunikácia s pánom Svobodom bola príjemná a rýchla. Celkový čas na dokončenie stavebnice odhadujem na cca 16-18 hodín, čiže aktívnemu modelárovi to zaberie jeden víkend.

 

Späť

Diskusná téma: DLG - Vertex II

Dátum
Vložil
Titulok

Nesprávne ťažisko?

Podľa toho čo vidím na videu by som rozhodne, polaboroval s ťažiskom, neexistuje aby tak húpavo lietal model, asi budeš mať ťažisko veľmi vpredu
https://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx

Ešte by som si určite nastavil na vysielačke exponenciálu (zápornú) na výškovku a to aj na tom akrobate čo máš na youtube.
sorry za kritiku

pedro3@zoznam.sk

Dátum
Vložil
Titulok

zapon

Mám otázočku. C 1038 je niečo ako zapon? Origo v predajni kupovaný mal označenie asi C 1005. Aký je medzi nimi rozdiel? (Ja som bez zaponu už asi rok, zostalo mi už len trochu vypynacieho.) dík

Vyhľadávanie

(c) 2008,2009 Všetky práva vyhradené.